Pirkka-Adolf on aurinkosähkökatamaraani, jota voi vuokrata Porvoonjoessa itsepalveluna tuntihinnalla. Vene on helppokäyttöinen, sopii aloittelijoille, ja on juuri oikea vehje Porvoonjoen ihmettelyyn!

Pirkka-Adolf on E-Boat Oy:n Sunnycat-veneen prototyyppi. Se on alun alkaen sähköveneeksi suunniteltu, eikä siihen edes saa polttomoottoria ilman muutostöitä. Hauskannäköisen veneen ajatus on, että se kulkee pienellä teholla, ja toimii pääosin omilla aurinkopaneeleillaan. Katamaraani tarjoaa kevyen kulun lisäksi myös sen mahtavan edun, ettei vene juuri keiku, ja sisätilaa on ruhtinaallisesti.

Sähkövene toimii varsinkin vuokrakäytössä todella hyvin. Jos olet ikinä yrittänyt nykiä perämoottoria käyntiin ja ihmetellyt, miksi vehje ei toimi, tässä ei ole sitä ongelmaa. Moottori on päällä, kun painat nappia. Eikä vuokrauksen jälkeen tarvitse miettiä, missä ja miten vene tankataan. Kaupunkilaisten ja muiden veneilijöiden iloksi vene ei myöskään pidä kovaa ääntä tai tee isoa aaltoa.


Pituus

610 cm

Leveys

245 cm

Syväys

30 cm

Paino

250 kg

Kantavuus

5 henkeä

Turvallisuusluokka

D / Suojaisat vedet

Moottori

Torqeedo Cruise 4.0 rajoitettuna 1000 W tehoon

Aurinkopaneelit

3 x 340 W

Maksiminopeus

Noin 11 km/h

Toiminta-aika

Riippuu nopeudesta. Täydellä teholla aurinkoisella säällä niin pitkään kuin aurinkoa on, sateella vähintään 5 tuntia.

Vene on sekä suunniteltu, että valmistettu Suomessa!

Pirkka-Adolf on rekisteröity viidelle hengelle. Etupenkille mahtuu kaksi, takapenkille kolme. Penkkien välissä on pöytä, ja etupenkin selkänojan voi kääntää, jolloin veneen voi ankkuroida picnicille, kunhan huomaa ankkurointirajoitukset.

Vähän tekniikkaa: Veneessä on Saksalaisen Torqeedon Cruise 4.0 -sähkömoottori. Itse sähkömoottori ja sen vaihteisto ovat veden alla olevassa mötikässä suoraan potkurin edessä. Moottorin maksimiteho on 4 kW, mutta se on rajoitettu 1000 W tehoon, jotta asiakkaat eivät rikkoisi Porvoonjoen 10 km/h nopeusrajoitusta, ja akkua säästyisi seuraavallekin. Moottorin jännite on 48 V, ja käyttövoimana on noin 4 kWh penkin alla olevaa akustoa. Akut ovat tällä hetkellä lyijyakkuja. Katolla on iso aurinkopaneeli, joka syöttää sähköä akustolle MPPT-säätimen kautta. Paneeleista tulee mukavasti tehoa – noin 800-900 W aurinkoisella säällä, 300-400 W pilvisellä säällä ja vielä sateellakin 200 W.

Koska veneen moottorin teho on 1000 W, aurinkoisella säällä vene kulkee melkein pelkän auringon voimalla.

Kuinka nopeasti vene kulkee? Tähän ei voi antaa selkeää vastausta, sillä veneen nopeuteen vaikuttavat tuuli, joen virtaus ja kuorman määrä. Tyynessä kelissä yksin ajaessa 1000 W maksimiteholla ylittää helposti joen 10 km/h nopeusrajoituksen. 500 W teholla pääsee noin 8 km/h. 200 W teholla pääsee 3,5 km/h. Koska aurinkopaneelit antavat käytännössä aina jonkin verran virtaa, veneestä ei voi loppua akku kokonaan, ja sillä pääsee aina rantaan.

Pirkka.. mikä??? Vene on nimetty Ruori Boat Clubin perustajan kissan, Pirkka-Adolfin mukaan, sillä molemmat ovat erikoisen näköisiä katteja, joiden esteettiset arvot saatetaan kyseenalaistaa. Ei hätää, seuraava vene nimetään toisen kissan mukaan, jonka nimi on paljon ymmärrettävämpi Popoli.

Veneen kyljen kuvan on piirtänyt taidemaalari Johanna Lindholm. Fontti ja tekstin väri kysyttiin kissalta ja tällä mennään.