Tämä on VAltteri Lindholmin projekti

Ruori Boat Clubin takana on sama mies kuin Varustelekankin, eli minä, Valtteri Lindholm. Ruori Boat Club on itseasiassa henkilöyritykseni Valtteri Lindholm Oy:n aputoiminimi.

Tässä ei ole oikeastaan kyse kummemmasta, kuin että tykkään harrastaa veneitä, ja firman kautta harrastamiseen saa enemmän ulottuvuuksia. Ruori Boat Club on palvelu, jollaisen olisin itse halunnut Porvooseen silloin, kun muutin tänne 2018. Meillä ei silloin ollut venettä, mutta joen varrella asuessa ei kauan kestänyt, että sellainen hankittiin. Suurin osa veneistä seisoo suurimman osan kesästä aivan käyttämättömänä, joten mun mielestä olisi fiksua, että veneitä vuokrattaisiin enemmän. Ruori Boat Clubin kaltainen palvelu, jossa veneen voi vuokrata ilman etukäteissuunnitelmia kännykän kanssa, on sellainen, jota itse haluaisin käyttää.

Yhteiskäyttöajatuksen lisäksi haluan tällä projektilla potkia veneilyn sähköistymistä käyntiin. Ilmastonmuutoksen takia polttomoottorien käyttö on lopetettava, mutta sähköveneitä on saatavilla vähän ja ne ovat kalliita. Vuokraveneiden kautta kustannukset saadaan kuitenkin jaettua tehokkaasti. Sähköveneen vuokraaminen voi helposti olla halvempaa kuin oman polttomoottoriveneen omistaminen.

Veneet ja sähkö

Sähköveneet ovat itseasiassa tosi fiksu juttu. Ne eivät pidä meteliä, eivät tee pakokaasuja, eivätkä vuoda öljyä veteen. Asennemuutos on kuitenkin vielä käymättä – moni on itsepäisesti kiinni polttomoottorissa, pahiten venevalmistajat, joista osa on jopa moottorifirmojen omistuksessa.

Ruori Boat Clubin kautta voin omalta osaltani toimia pioneerina veneilyn sähköistämisessä. Homman pääpointti on tällä hetkellä jokiristeliyyn tarkoitettu aurinkosähkökatamaraani, mutta tarkoitus on hankkia myös kokeneemmille veneilijöille sopiva merikelpoinen vene, jolla pääsee vähän pidemmälle.

Jos yhteiskäyttösähköveneille on kysyntää, toiminta kyllä laajenee. Toistaiseksi Porvoon kaupunki on ollut oikein kivasti myötämielinen tälle projektille, ja kun homma on todettu toimivaksi kotikaupungissa, tarkoitus on laajentua muihin kaupunkeihin.